Toxic Waste

VH16-019-0037
★ tennesseenwalker, ori
★ s.10.2.2015 8v 10.2.2017

★ 160cm, cremello tovero (ee/Aa/CrCr/nT/nO)
★ askellajipainote, erikois

★ kasvattanut Starline Walkers EVM
★ omistaa VRL-12909

KTK-II palkittu 20.08.2016 | 18 + 22 + 20 + 18 = 78p.
ARJ-I palkittu 03.08.2021 | 45 - 8 - 30 - 30 - 17 = 130p

Luonne

Waffle tuli minulle suoraan kasvattajaltaan kaksivuotiaana raakileena, silmäni olin siihen iskenyt suoraan värin perusteella. Tuplavoikko itsessään ei ollut Hazardin hevoskannassa mikään poikkeuksellinen väri, ja olihan meillä jo ties mitä eri kirjavuuksia omaavia yksilöitä. Koskaan en ollut kuitenkaan ennen nähnyt hevosta, joka olisi samalla sekä tuplavoikko että tovero (tässä tapauksessa tobiano + frame overo). Parhaassa tapauksessa Waffle siis periyttää välttämättömän voikkovärinsä lisäksi myös tobianoa ja overoa väritystä! Oikea helmi näin värikasvatuksesta kiinnostuneen silmissä siis.

Luonteeltaan Waffle ei ole yhtään orimainen, ja sitä voikin sekä hoitaa että ratsastaa vähän kokemattomammatkin käsittelijät. Hoitotoimenpiteet se antaa suorittaa leikiten, ja se pysyy nätisti paikallaan vaikka vapaana käytävällä. Muita oreja kohtaan se on melko viileä, eikä ole suotta rähisemässä milloin mistäkin. Orilaumassa se viihtyy hyvin, ja kunnioittaa johtajan asemassa olevaa oria mukinoitta. Tammoja kohtaan Waffle on myös melko tyyni, turhan päiten se ei siis haikaile niiden perään, ja keskittyy yleensä ihan hyvin siihen mihin pitää ohi kulkevien neitokaisten sijaan. Kengittäjää Waffle vähän aristaa nuoruuden huonojen kokemusten vuoksi, mutta antaa tämän kyllä hoitaa kaviot lyhyen neuvottelun jälkeen (=kengittäjä lahjoo orin käyttäytymään muutamalla hevosnamilla taikka omenalla).

Ratsuna Waffle on kiltti ja yhteistyöhaluinen. Sen askeleet ovat korkeat ja matkaavoittavat, mutta kuitenkin miellyttävät istua. Varsinkin Wafflen keinutuolilaukka on mitä miellyttävin keino ratsastajalle purkaa päivän tuomat stressinaiheet: se on ihan oikeasti kuin keinuhevosen selässä istuisi! Ori oli varsinkin nuorena melko reipasliikkeinen, mutta nyt iän myötä sen tekemisenhalu on hieman laskenut. Vieläkin Waffle nauttii selvästi kun pääsee työskentelemään, ja hyvähän tuo on pitää ikähevonen vielä vetreässä kunnossa. Joku aika sitten Wafflelle kävi onnettomuus astutuksen yhteydessä, kun astutettavana ollut tamma potkaisi sitä takaseen. Orin koko vasen takajalka turposi, onneksi ei luita kuitenkaan murtunut. Waffle on siitä lähtien vähän aristanut silloin tällöin vasenta takastaan, ja senkin takia oria on syytä liikutella kevyesti säännöllisin välein jotta jalkaa voidaan sekä pitää vetreänä että myös vähän tarkkaillakkin. Sattuneesta syystä Waffle ei enää astu luomuna, vaan siitä ollaan otettu talteen pakasteita tulevaisuutta ajatellen.

Kilpailu-ura Wafflella on jo aikaa sitten taputeltu, mutta kerrottakoon kuitenkin millainen ori oli aikanaan noissa virallisissa ja jännittävissä tilanteissa. Wafflehan ei koskaan stressannut itse kilpailutilannetta, se tuntui vain nauttivan päästessään näkemään paljon muita hevosia ja ihmisiä. Waffle tuntui suorastaan innostuvan päästessään kisaradalle esittelemään kauniita askellajejaan. Kuljetusten suhteen meillä oli ongelmia Wafflen ollessa vielä nuori, sillä kun tuntui menevän maha sekaisin lyhyemmänkin matkan aikana. Rauhoittava hevoskaveri oli kuitenkin ratkaisu Wafflen matkajännitykseen, ja joskus kisoihin jouduttiin ottamaan matkaan toinenkin hevonen, vaikka Waffle oli ainoa meidän hevosistamme joka starttasi. Ylimääräiset kuljetusjärjestelyt olivat kuitenkin sen arvoisia: varsinkin nyt Wafflen jo ollessa kisaeläkkeellä on mukava katsella kaikkia sen ansaitsemia ruusukkeita ja pokaaleja, joita ei olisi saatu jos oltaisiin lopetettu kisaaminen vatsaongelmien takia, ratkaisua etsimättä.

Suku

i. Highly Toxic
twh, 163cm, vkk frame, evm
ii. High Woltage
twh, 161cm, m frame, evm
iii. tuntematon
iie. tuntematon
ie. Cyanide
twh, 157cm, vkk, evm
iei. tuntematon
iee. tuntematon
e. U R Wasted
twh, 158cm, rnvkk tob, evm
ei. Enthusiasted As Usual
twh, 156cm, rnvkk tob, evm
eii. tuntematon
eie. tuntematon
ee. Seraphina
twh, 159cm, rt, evm
eei. tuntematon
eee. tuntematon

Isälinja: evm
Emälinja: evm

i.Highly Toxic oli suorastaan se täydellinen tennesseenwalkerori. Se oli sekä ulkonäöltään, luonteeltaan että askellukseltaan niin hyvä ja upea kuin hevonen vain voi olla, ja nämä piirteet kertovatkin miksi ori oli aikanaan niin mahdottoman suosittu jalostuksessa. "Oxy" syntyi Illinoisissa nuorelle, kisaamattomalle emälle, ollen tämän ensimmäinen varsa. Synnytys onnistui emän kokemattomuudesta huolimatta täydellisesti, ja orivarsa itsekin oli niin täydellinen kuin varsa vain voi olla. Kasvaessaan nuori Oxy koki kovia paineita: täydelliseltä hevoselta vaadittiin aina täydellistä suoritusta. Orin luonne kävi moneen kertaan koetuksella, mutta sitä mukaa kun uusia asioita opittiin, kävi työskentelyn tuomat stressinaiheet vähäisemmiksi. Erityisen hankalaa oria kouluttaessa oli saada sen askellus yhä vain korkeammaksi, sen kasvattaja ei uskonut minkäänlaiseen kivuntuottamukseen koulutuksessa, joten Oxyn askellus oli aina "luonnollista". Tämä herättikin monien mielenkiinnon, mikä olisikaan sen parempaa kuin upealiikkeinen tenneseenwalker ilman soring -taustaa? Oxy pääsikin menestyksekkään kisauran päätteeksi jalostuskäyttöön, ja on tätä nykyä isä yhteensä 248 varsalle. Useimmille niistä se on periyttänyt niin väritystä kuin rakennettaankin, osalle myös kaunista, luonnostaan reipasta ja tahdikasta askellustaan. Moni Oxyn varsoista on jo itse päässyt lopettelemaan voitokasta kisauraa erikoisakellajiluokissa, ja osalla on jo jälkikasvuakin. Oxy itse kuoli vasta vähän aikaa sitten luonnollisesti, saavuttaen kunnioitettavan 29 vuoden iän.

ii.High Woltage oli erikoisen näköinen yksilö kirjavine kuviointeineen, ja herätti jo sen takia aikanaan monien tammanomistajien kiinnostuksen. Ori oli myös varsin hyvärakenteinen, ja menestyikin hyvin näyttelyissä. Sen molemmat vanhemmat olivat Double W Walkersin omia kasvatteja, ja sama yhdistelmä useaan kertaan käytetty, joten suvullisesti se ei ollut mikään uniikkiyksilö. Sen sijaan täyssisaruksistaan se oli huomattavasti kaikkein upeimman näköinen, ja luonteeltaankin niin kovin reippaampi, showhenkinen kaveri. Wolt kilpaili tennesseenwalkereiden erikoisaskellajiluokissa ympäri Yhdysvaltoja, eniten menestystä se saavutti kotiosavaltiossaan Illinoisissa jossa se asui kasvattajatallillaan koko elämänsä ajan. Jälkikasvua orille kertyi 117 kappaletta, suurin osa puhdasrotuisia, askellajipainotteisia tennesseenwalkereita. Oikeilla tammavalinnoilla Woltin jälkeläiset ovat olleet erittäin hyvärakenteisia ja rodunomaisia, ja askeltaneetkin varsin puhtaasti. Moni jälkeläisistä on menestynyt yhtä lailla erikoisaskellajiluokissa ympäri maan, tosin orin kotiseudulla ne ovat nykyäänkin parhaiten edustettuna. Moni Woltin jälkeläisistä on helposti tunnistettavissa harvinaisemman frame overo -värityksensä ansiosta. Wolt itse on jo edesmennyt: se kuoli luonnollisen kuoleman 32-vuotiaana.

ie.Cyanide tuli menestyksekkäästä askellajisuvusta, ja jo varsaiästä asti sen kasvattajalla Ellen Cooperilla oli suuret suunnitelmat tammaa varten. Cyanide sai ensimmäisen varsansa jo neljävuotiaana, jonka jälkeen se sai perinpohjaisen koulutuksen ja starttaili menestyksekkäästi muutamissa erikoisaskellajiluokissa. Tamma oli kuitenkin vähän liian lauhkea, ja siitä puuttui sellainen kisahevosen tsäpäkkyys. Mitä vaativammaksi taso nousi, sitä huonommaksi kävi Cyaniden sijoittumiset askellajikilpailuissa. Kahdeksanvuotiaana se myytiinkin ratsastuskoululle, jossa se sai toimia opetushevosena aloitteleville ratsastajille. Cyanide oli erittäin pidetty tuntiratsu, ja tamman ollessa kaksitoistavuotias, sen osti eräs sen selässä ratsastusuransa aloittanut nuori nainen. Tamma jäi asumaan ratsastuskoulun yksityistalliin, ja aloitti uuden omistajansa kanssa kisauraa uudelleen, tällä kertaa helpoimmissa luokissa. Aloittelijoiden askellajiluokissa Cyanide menestyi upeasti, ja sille päätettiin hankkia jälkikasvua ennen kuin tamma alkaisi olla liian iäkäs. Cyanide saikin ajan myötä vielä kaksi upeaa varsaa, molemmat erittäin hienoista oreista. Cyaniden kaikki varsat ovat kauniita voikkoja, muita piirteitään tamma ei ole juurikaan periyttänyt. Cyanide kuoli suolikierteeseen 21-vuotiaana.

e.U R Wasted syntyi Under Rock Walkers -nimisellä hevostilalla Alabamassa. Väritykseltään se oli todella kaunis, mutta rakenne varsalla oli tavattoman hontelo. Käveleminen tuntui tuottavan sille hankaluuksia, ja myöhemmällä iällä vaati todella paljon työskentelyä, jotta "Emmyn" liikkeet saatiin sellaisiksi mitä kilpailuradoilla vaadittiin. Emmyn koulutukseen oli harmiksi kuulunut myös soring, ja se näkyi myös sen uudessa kodissa Starline Walkersissa, jonne tamma muutti seitsenvuotiaana. Kerran kivulla koulutettu hevonen kulki tottumuksesta tavattoman korkein askelin, ja monissa kilpailuissa sille tuli hylky, kun jaloissa näkyi vanhat vammat. Emmy pääsikin yhdeksänvuotiaana jalostuskäyttöön. Tamman itsensä rakenne oli mitä oli, mutta luonne oli mitä parhain. Oikeanlaisilla orivalinnoilla Emmy saikin yhteensä viisi ihan kompaktin näköistä walkervarsaa, joista ainoastaan yhdellä on tuntunut olevan nuorempana suurempia haasteita askelluksensa kanssa. Muut neljä ovat omanneet erittäin upeat, luonnolliset askeleet ja pärjänneetkin askellajikilpailuissa mainiosti. Emmy lopetettiin 21-vuotiaana, jalkavaivojen pahentuessa siihen mittaan ettei tamma suostunut enää kävelemään.

ei.Enthusiasted As Usual oli Enthusiasted Walkersin yksi merkittävimmistä jalostusoreista. Se oli luonteeltaan melkoinen hapannaama, ja vaati käsittelijältään paljon kokemusta ja hyviä hermoja. Varsin orimaiseksi oriksi kuvailtu "Tiger" oli kuitenkin mitä upein askellajihevonen, ja se niittikin menestystä tennesseenwalkereiden omissa erikoisaskellajiluokissa varsinkin eteläisempien osavaltioiden alueella. Floridassa syntynyt ori oli suosittu jalostushevonen ympäri Amerikkaa, ja se astui pääosin luomuna kotitallillaan. Pidempien välimatkojen takia siitä otettiin myös paljon pakasteita. Periyttäjänä Tiger oli vahvanlaatuinen, ja yhteensä 473 jälkeläiselleen se periytti merkittävästi komeita, luonnollisia askeliaan. Monelle varsinkin sen orijälkeläisistä periytyi harmiksi myös pahansisuinen, kaikenlaista käsittelyä hankaloittava luonne. Jälkikasvun menestys askellajiareenoilla puhuu kuitenkin vielä tänä päivänä Tigerin puolesta, ja se on yhäkin haluttu hevonen sukuihin, lähinnä tammajälkeläistensä kautta. Tiger lopetettiin 25-vuotiaana toistuvan kaviokuumeen takia.

ee.Seraphina oli kiltti, melko huonorakenteinen tamma, joka syntyi Alabamalaisen Layla Deeren vanhalle kilpahevoselle Miss Saralle huippuorista Sunshine Eagle. Yhdistelmä oli ollut tarkkaan harkittu, mutta varsa ei vastannut kuitenkaan kasvattajansa odotuksia, ja myytiin heti vieroituksen jälkeen halpaan hintaan Under Rock Walkersiin. Perinpohjaisen koulutuksen jälkeen Seraphina alkoi kuitenkin menestyä ihan kohtalaisesti askellajikilpailuissa, ja kisamenestys tietenkin kompensoi huonoa rakennetta kun alettiin miettimään tamman jalostusarvoa. Tätä nykyä yleisessä tiedossa on Under Rockin soring-käytännöt hevostensa koulutuksessa, ja myöskään Seraphina ei siltä välttynyt. Tamma askelsi luonnostaankin hyvin kauniisti, mutta korkean ja erityisen näyttävän juoksukäynnin saadakseen oli hevosta pakko kouluttaa vähän kovemmin ottein, kuten siittolan omistaja itse on sanonut. Seraphinaa vaivasivatkin jalkakivut tammalle tullessa ikää, ja se jouduttiin lopettamaan 17-vuotiaana. Jälkeläisiä se sai elämänsä aikana viisi kappaletta, joista useimmalle se periytti harmiksi huonoa rakennettaan. Myös tasainen luonne ja kaunis askellus ovat kuitenkin vahvoja Seraphinan jälkeläisten tuntomerkkejä.

Jälkeläiset

twh-o. Hazard's Tell No Tales (s.12.04.2016 e.Minnie Mouse)
twh-o. Hazard's Tornado Alley (s.05.12.2016 e.Tahiti Pearl)
twh-t. Hazard's Rock The Casaba (s.06.02.2017 e.Rose Petal)
twh-t. Hazard's Coral Canyon (s.12.07.2017 e.Coral Seas)
twh-t. Hazard's Arabian Kites (s.16.11.2019 e.Amazon Lily)
twh-o. Hazard's Bengal Spice (s.02.11.2020 e.Lemon Moringa)
twh-o. Hazard's Gold Rush (s.07.03.2021 e.Stargazer)

Kilpailutulokset

Sijoitukset

21.06.2016 ARJ Nelitahtikäynti Marabel 2/10
21.06.2016 ARJ Juoksukäynti Marabel 1/10
21.06.2016 ARJ Keinutuolilaukka Marabel 2/10
23.06.2016 ARJ Juoksukäynti Marabel 3/10
23.06.2016 ARJ Keinutuolilaukka Marabel 3/10
24.06.2016 ARJ Nelitahtikäynti Marabel 3/10
24.06.2016 ARJ Juoksukäynti Marabel 3/10
25.06.2016 ARJ Juoksukäynti Marabel 2/10
26.06.2016 ARJ Nelitahtikäynti Marabel 2/10
27.06.2016 ARJ Nelitahtikäynti Marabel 2/10
28.06.2016 ARJ Juoksukäynti Marabel 3/10
29.06.2016 ARJ Juoksukäynti Marabel 2/10
30.12.2016 ARJ Keinutuolilaukka Hazard 3/24
15.03.2017 ARJ Nelitahtikäynti Hazard 1/10
15.03.2017 ARJ Juoksukäynti Hazard 3/10
16.03.2017 ARJ Nelitahtikäynti Hazard 2/10
17.03.2017 ARJ Nelitahtikäynti Hazard 1/10
20.04.2017 ARJ Nelitahtikäynti Hazard 1/27
20.04.2017 ARJ Juoksukäynti Hazard 3/26
16.05.2017 ARJ Keinutuolilaukka Hazard 2/30
18.05.2017 ARJ Nelitahtikäynti Hazard 4/30
19.05.2017 ARJ Keinutuolilaukka Hazard 3/30
14.06.2017 ARJ Nelitahtikäynti Hazard 4/30
15.06.2017 ARJ Nelitahtikäynti Hazard 2/30

16.06.2017 ARJ Keinutuolilaukka Hazard 2/30
17.08.2017 ARJ Juoksukäynti Hazard 2/28
17.08.2017 ARJ Keinutuolilaukka Hazard 2/28
24.11.2017 ARJ Keinutuolilaukka Hazard 1/10
26.11.2017 ARJ Nelitahtikäynti Hazard 2/10
26.11.2017 ARJ Juoksukäynti Hazard 1/10
29.11.2017 ARJ Keinutuolilaukka Hazard 2/10
30.11.2017 ARJ Juoksukäynti Hazard 1/10
30.11.2017 ARJ Keinutuolilaukka Hazard 2/10
11.04.2018 ARJ Nelitahtikäynti Hazard 4/20
11.04.2018 ARJ Juoksukäynti Hazard 2/20
12.04.2018 ARJ Nelitahtikäynti Hazard 1/20
13.04.2018 ARJ Nelitahtikäynti Hazard 4/20
13.04.2018 ARJ Juoksukäynti Hazard 1/20
13.04.2018 ARJ Keinutuolilaukka Hazard 2/20
14.04.2018 ARJ Nelitahtikäynti Hazard 2/20
18.04.2018 ARJ Juoksukäynti Hazard 4/20
21.04.2018 ARJ Nelitahtikäynti Hazard 2/28
23.04.2018 ARJ Keinutuolilaukka Hazard 4/28
24.04.2018 ARJ Keinutuolilaukka Hazard 1/28
25.04.2018 ARJ Keinutuolilaukka Hazard 2/28
28.04.2018 ARJ Keinutuolilaukka Hazard 4/28
29.04.2018 ARJ Nelitahtikäynti Hazard 2/28

Kaikki startit

[Näytä]

Näyttelytulokset

20.07.2016 Hazard, irtoSERT (Päätuomari: Jannica)

Päiväkirja

15.4.2018 Päiväkirjamerkintä

Waffle kulki alla erittäin mukavasti. Pidin ohjat löysällä, ja annoin orin viedä. Edessä oli mukava, keväinen peltomaisema, ja kauempana horisontissa virtasi Beaver-joki sinisenä nauhana. Alue, jossa kuljimme oli ollut aikanaan viljelyskäytössä, mutta tarkoituksena oli tulevaisuudessa aidata suurin osa siitä jotta saataisiin hevosille lisää laitumia. Waffle heilutteli päätään askelluksen tahdissa, ja välillä pärskähteli innostuneesti. Ori olisi selvästi halunnut lisätä vauhtia, mutta pidättelin sitä kevyesti jotta voitaisiin kulkea tämänpäiväinen lenkki rauhalliseen tahtiin. Tänään meillä ei ollut Wafflen kanssa suunnitelmissa minkäänlaista vaativampaa treenaamista, vaan jäähdyttelimme edellispäivien rankan valmentautumisen jäljiltä. Ori tuntui nauttivan päästessään työskentelemään oikein urakalla, ja nytkin se olisi halunnut vain pyrkiä eteenpäin rauhallisen lönköttelyn sijaan. Pidätinkin sitä vielä napakammin: kyllä me vielä laukkaisimme kunhan pääsisimme kauemmas tallipihasta.

Ohjasin Wafflen nyt pois pellolta, ja siirryimme metsän puolelle. Leveä metsätie oli sopiva paikka laukkaamiseen, ja annoinkin orin lähteä kiitämään omaan tahtiinsa. Waffle laukkasi tyytyväisenä pidemmän pätkän, jonka jälkeen hidastimme juoksukäyntiin. Siitä siirryimme vielä ihan hitaaseen, normaalitempoiseen käyntiin ja jatkoimme matkaa taas hissukseen eteenpäin. Waffle näytti vihdoin rauhoittuvan, ja pystyin antamaan lisää löysää ohjaa kun se ei enää vetänyt jatkuvasti eteenpäin. Ori hörisi tyytyväisenä, ja ohjasin sen nyt takaisin pellolle päin. Tallille oli matkaa noin puoli mailia, joten kuljimme sinne kaikessa rauhassa. Waffle pääsi ratsastuksen jälkeen vielä tarhaan, jossa se saisi viettää yönkin jos myöhäisillasta ei alkaisi satamaan vettä.

20.8.2016

Kävimme kantakirjauttamassa Wafflen kahden muun walkerorimme kanssa, tuloksena sieltä tuli koko kolmikolle nätti rivi kakkospalkintoja. Pisterivi Wafflella oli vaihteleva: kaksi tuomareista oli vahvasti kakkospalkinnon kannalla, kun taas kaksi olisi ollut valmis palkitsemaan orin ykkösellä. Lopputuloksena olikin Wafflen kohdalla 78p, joka jäi kahden pisteen päähän ykköspalkinnosta. Ori itse esiintyi tilaisuudessa mitä parhaiten, ja henkilökohtaisesti olen tyytyväinen suoritukseemme. Jää nähtäväksi, yritetäänkö joskus uusia Wafflen palkintoa kunhan orille tulee ikää ja luonne vielä tasoittuu. Toistaiseksi olen kuitenkin enemmän kuin iloinen, varsinkin kun kaksi muutakin oreistamme oli tuomariston mielestä vahvasti kakkospalkinnon arvoisia.

Tämä on virtuaalitalli/virtuaalihevonen. Kaikki sivuilla esiintyvä on vain mielikuvituksen tuotetta.
This is a SIM game stable/SIM game horse. Everything on this page is just imagination and has nothing to do with real life.
Kaikki materiaali © VRL-12909 ellei toisin mainita.
Kansikuva © Simon Wackerle
Sivun kuvat © pidä hiirtä kuvan päällä.
Katso täältä tarkempaa tietoa copymerkinnöistämme.
VRL
ARJ | ARJL | AV
ARJ Blogi
Tacin virtuaaliblogi
Tykkää meistä ♡