KTK-III, KRJ-I

Chiara of Hazard

NimiChiara of Hazard Rotugeorgian grande sdb 25%
VH-tunnusVH15-244-0003 Sukupuolitamma
Syntynyt28.12.2014 17v Säkäkorkeus160cm
KasvattajaHazard Värimusta (Ee/aa)
OmistajaTaciturn VRL-12909 Painotekoulupainote, VaA


KRJ-I palkittu 15.05.2017
7,5 + 40 + 22 + 20 + 15 = 104,5 p.

KTK-III palkittu 20.09.2017
16 + 15 + 17 + 17 = 65p.

Luonne

"Komea friisiläinen sulla", sanoi uusi tallityttö kun ensimmäistä kertaa Chiaran näki. Ja minähän muuten tein selväksi, ettei kyseessä ollut mikään friisiläinen, vaan erityisupea risteytysrotu hippusella tuon tumman ja mystisen, eurooppahenkisen ritariratsun verta (niin, "vain" 75%...). Ei, Chiara ei ole friisiläinen, vaan yksi lukuisista georgian grandeistani - oikeastaan yksi niistä parhaista rodun edustajistani. Onhan sen emä ensimmäinen Hazardiin aikanaan tullut georgian grande, ja isä - niin, se isä - voi että siinä vasta onkin oikea valioyksilö, joka minun oli saatava oman panostustammani tulevan varsan isäksi. Ja lopputulos onkin nähtävissäni kun vaan toimistoni ikkunasta kurkistan hevoslaitumelle päin, jossa tumma tammakaunottareni hevosystävineen kirmailee. Minun oma, ihana Chiarani. ♡

Luonteeltaan Chiara on jokseenkin toista maata kuin tasaisen rauhallinen emänsä. Vielä vähemmän saddlebredverta omaavana Chiara tuntuu olevan erittäin vilkas tapaus (ihme kyllä), joka saattaa ehkä jopa pelottaa uutta tuttavuutta. Ei tamma mitenkään ilkeä ole, ei sitten missään nimessä. Se vaan on niin ylienerginen ja vilkas, ja niin hemmetin vahva, että tavallinen talutustilannekin saattaa muuttua hetkessä kaaokseksi. Tätä raskastekoista kaunotarta kun ei viisikymmentäkiloinen naisihminen pidättele vaikka mikä olisi silloin kun lähtö tulee. Onneksi Chiara on kuitenkin kaikin puolin kiltti, joten jos se vaikka talutuksesta karkaa, ei se mihinkään lähde. Muutenkin kaikenlaiset hoitotoimenpiteet aina harjauksesta pesuun ja kengitykseen sujuvat Chiaran kanssa ihan hyvin, vaikka tamma olisikin mielellään työntämässä aina turpaansa uteliaana milloin hoitajan syliin, milloin pesupaikan viemäriritelikön väliin.

Ratsuna Chiara saattaa varsinkin ennen alkuverryttelyjä olla "hieman" räjähdysherkkä. Innostuksissaan se ei oikein meinaa ottaa apuja vastaan, ja olisi mielellään valmis vähän kiihdyttelemään ellei ratsastaja ole heti topakasti pidättämässä. Vaikka perusluonteeltaan Chiara onkin yleensä mitä kiltein, ei se aloittelijoiden ratsuksi sovi missään nimessä. Tamma kyllä huomaa ratsastajan heikkoudet, ja varsinkin vähän kokemattomamman kaverin kanssa se on kova testailemaan että missä ne rajat oikein menevätkään. Kauheaa temppuvalikoimaa Chiara ei onneksi omista, joten kunhan tamman saa vähän rauhoittumaan, ei sillä ole tapana enää kauheasti vastaanhangoitella. Liikkeet Chiaralla ovat kauniit ja suuret, se tykkää kaikenlaisista koulukiemuroista ja yrittää aina parhaansa. Tamma tottelee apuja melko kiltisti, kun sen keskittymisen on saanut ohjattua määrättyihin tehtäviin. Siellä selässä pitää olla kuitenkin jatkuvaan ajatus mukana, sillä innokkuutensa takia Chiara meinaa aina vähän lisäillä omiaan sinne joukkoon ellei ratsastaja ole heti pistämässä tammaa ruotuun.

Kilpailutilanteessa Chiara on yleensä normaali itsensä. Tamma tykkää rutiineista varsinkin tuntemattomammissa paikoissa, ja keskittyykin kilpailutilanteessa parhaiten kun sen kanssa on tehty samat, tutut verryttelykuviot. Chiara tukee hyvin paljon ratsastajaansa, vaikka meinaakin vähän väliä lähteä sooloilemaan. Tammalle onkin syytä antaa aina selkeät avut, ja muistutella aina että nyt tehdään näin ja noin, eikä poiketa reitiltä ellei käsky tule ratsastajalta. Chiaran kanssa tärkeintä onkin muistaa olla itse koko ajan hereillä, jolloin tamma kyllä toimii alla mitä mainioimmin. Kilpailutilanteet ovat Chiaran kanssa melko helpohkoja, koska reippaasta ja räiskyvästä luonteestaan huolimatta tamma on mitä kiltein otus, ja asennoituu kisapaikan hälinään rennon rauhallisesti. Kuljetuksiakaan se ei stressaa, ja pidemmätkin matkat sujuvat yleensä moitteetta.

Suku

i. VIR MVA Ch Casparus v.d. Sneek
KTK-III, YLA1, KRJ-I, VVJ-I, ERJ-II, KRL-III, ERL-II, FLA-I*, VPA-I+
ii. Abel v.d. Nijefurd
evm
iii. Nol v.d. Tibeert
iie. Lys v.d. Nijefurd
ie. Hiskia v.d. Sneek
evm
iei. Weffel v.d. Dokkum
iee. Gelia v.d. Gorredijk
e. Poquoson
-
ei. So Serious
evm
eii. Serial Winner
eie. So Sorry
ee. Birgitte van Eiland
evm
eei. Zvart van Eiland
eee. Sophie van Weide

Isälinja: Casparus v.d. Sneek
Emälinja: Poquoson

Jälkeläiset

16.02.2015 gg-t. Cinderella of Hazard i.Remedy of Hazard
21.02.2015 gg-t. HZ Celtic Shoreline i.HWA Wild Tide Rising
16.07.2015 gg-t. Crystal of Hazard i.HWA Wild Tide Rising
10.05.2016 gg-o. Vlarimil of Hazard i.Viva La Bling
11.04.2017 gg-t. Cassipia of Hazard i.Cimber of Hazard
00.00.0000 rotu-skp. Nimi i.Nimi

Kilpailutulokset

Hyppykapasiteetti ja rohkeus 0.44 p.

ERJ taso 4/0
KRJ taso 7/6
KERJ taso 0/0
VVJ taso 4/0

VRL-profiili.

Nopeus ja kestävyys 0.00 p.
Kuuliaisuus ja luonne 1401.86 p.
Tahti ja irtonaisuus 1669.58 p.
Tarkkuus ja ketteryys 0.00 p.

Näyttelytulokset

27.06.2017 Crampton Stock Horses, irtoSert (Päätuomari: Sorel)

Päiväkirja

20.09.2017 Kantakirjatilaisuudessa
Chiaran kanssa ollaan aikojen saatossa tavoiteltu niin kisa- kuin näyttelymenestystäkin, ja kun kesän aikana saimme tammalle tarvittavan sertin kantakirjaan pääsyyn, oli se pakko hyödyntää nyt kun meillä viimein oli siihen aikaa. Olihan siinä laittamista, kun suuri ja erittäin paksuharjainen tamma oli pestävä ja puunattava viimeisen päälle, jotta oltaisiin edes edustuskelpoisia. Harjan kanssa minulla oli mennä useampaan otteeseen hermo, mutta sitä virhettä en onneksi mennyt tekemään, että olisin saksiin tarttunut niin kuin Chiaran emän kohdalla toissa talvena. Pitkä musta letti saikin jäädä tamman päähän, ainakin toistaiseksi.

Kantakirjatilaisuudet eivät toki olleet itselleni uusia, olinhan käyttänyt siellä jo joitain meidän tennesseenwalkereistamme. Chiara oli kuitenkin ensimmäinen meidän georgian grandeista, jotka olivat edes kantakirjakelpoisia. Tamma käyttäytyi hyvin koko tilaisuuden ajan, ja esittämisessä tuomareille ei ollut mitään ongelmia. Edustavimmillaan Chiara ei ehkä kuitenkaan ollut, vaan vähän liiankin rentona se ei näyttänyt mitenkään sporttiselta vaan lähinnä kaljamahaiselta konkkapolvelta. Kolmospalkinto, joka me sitten lopulta saimme, oli ihan riittävä. Sillä periaatteella kun oltiinkin matkassa, että palkinto kuin palkinto kelpaa enemmän kuin hyvin. Vielä pitäisi enää keksiä, missä muissa kissanristiäisissä ehtisimme Chiaran kanssa käydä kun meillä vielä on kultaisia vuosia jäljellä.

11.04.2017 Cassipian syntymä
Chiaran viidennen varsan oli tarkoitus syntyä tänään, ja tunnelma tallissa oli tavallista kireämpi. Varsaa oltiin odotettu kovasti, olihan sen isä meidän komea Cimber of Hazard, jolta toivoimme kovasti periytyvän sen upean samppanjavärin. Tietystihän varsan vanhemmilta odotimme tulevan myös niiden upeat liikkeet, ja varsinkin isän puolelta erityiskilttiä ja lempeää luonnetta. Emä Chiara kun tuntui olevan niin vauhdikas ja räiskyvä kaveri, että yksi samanlainen lisää ei tuntunut miltään optimaaliselta tilanteelta.

Olin ollut ylhäällä jo reilusti aamuyöstä, ja aloitellut tallihommia siivoilemalla laidunta auringon pikkuhiljaa noustessa yhä ylemmäs. Tunnit tuntuivat matelevan, ja tuntui kuin olisin raatanut kahden työpäivän verran ennen kuin kello viimein kääntyi aamuseitsemään. Talliin astellessani Chiara oli juuri käymässä makuulleen, ja sen karsinalle päästessäni makasi se pahnoilla: synnytys oli juuri käynnistymäisillään. Jätin tamman rauhaan, ja menin tallitoimistoon seuraamaan varsakamerasta karsinan tapahtumia. Tilanteeseen kun oli parempi olla sekaantumatta ellei jokin näyttäisi menevän pieleen. Aikansa se otti, mutta melko pian karsinassa oli Chiaran seurana kaunis, tumma tammavarsa, joka nousi jaloilleenkin yllättävän pian.

Hontelo otus oli niin kaunis kuin varsa vaan olla voi, ja emä Chiarakin näytti olevan siitä erityisylpeä. Tamma päästi sekä minut että eläinlääkärin kiltisti katsomaan pienokaistaan, ja hörisi lempeästi kun rapsutin sitä kehuskellen sekä sitä että varsaa. Oli aina ihanaa, kun joku tammoista varsoi terveen ja elinvoimaisen varsan. Kunhan sekä Chiara että sen pienimmäinen vähän voimistuvat, pääsevät ne pikkuhiljaa tutustumaan muihin tänä keväänä synnyttäneisiin tammoihin ja niiden pikkuvesseleihin.

13.06.2016 Maastoilua
En tiedä, oliko aivan kaikista fiksuin idea lähteä Chiaran kanssa maastoon ilman satulaa. Kilttihän tamma on kuin mikä, ja selkäkin niin leveä että mahdotontahan sieltä edes olisi tippua. Mutta kun niin kovasuinen tästä epelistä on varsinkin vanhemmiten tuntunut tulevan, että mikään ei sitä pidätä varsinkaan jos siellä selässä ei saa mahdollisuuttakaan istua kunnollisessa asennossa. Ihmeen hyvin tamma tuntui kyllä kulkevan tänään alla, ja tottelikin melko kiltisti sille antamiani apuja. Chiara tuntui tänään ehkä jopa vähän laiskalta, mikä oli vain hyvä, niin ei koko rento maastoretki mennyt tappeluksi siitä kuka määrää vauhdin. Innokashan tamma oli noin muuten, ja tuntui nauttivan rennosta köpöttelystä luonnon helmassa, katsellen samalla uteliaasti ympärilleen.

Tennessee oli kauniina tähän aikaan vuodesta. Kuljimme suuren, vihertävän pellon laitaa kauniin sinisenä hohtavalle joelle, jossa pääsimme kahlailemaan hieman. Joki oli niin matala, että lopulta ylitimme sen ja jatkoimme matkaamme vielä hieman. Koska tallin sijainti oli niin syrjäinen, ei autotien viertä pitkin takaisin matkaaminen ollut missään määrin vaarallista säikymmänkään hevosen kanssa. Näillä main kun ei yleensä liikkunut ketään ellei oltu erikseen kutsuttu. Chiara tuntui nauttivan täysin siemauksin rennosta maastoretkestämme, ja hörisi ja pörisi innoissaan kävellessämme tallin pihaan. Selästä laskeuduttuani talutin tamman talliin, jossa harjasin sen kauttaaltaan. Tänään Chiara saisi viettää loppupäivän karsinassaan, huomenna se pääsisi laiduntamaan mikäli pari päivää sitten rikkoutunut aidanpätkä saataisiin vihdoin korjattua.

16.07.2015 Varsauutisia
Chiaran varsominen käynnistyi tänään, ja ilta-auringon valossa varsomiskarsinan perukoilla saikin pian ihmetellä maailmaa suloinen, musta tammavarsa. Tämä oli järjestyksessä toinen kerta, kun Chiara varsoi saddlebredorista HWA Wild Tide Rising, molemmat varsoista ovat olleet kauniita tammaneitokaisia. Toisin kuin täyssisarensa HZ Celtic Shoreline, tämä talliväen yhteisymmärryksessä Crystal of Hazardiksi nimetty tumma pikkuneiti tulee jäämään kotiin, seuraten emänsä suurissa jalanjäljissä. Vähän kyllä jännittää, millainen vesseli tästä varsasta tulee, kun molemmat vanhemmat ovat vähän energisempiä tapauksia, ja varsinkin isässä tuntuu välillä olevan vähän turhankin paljon tulisuutta. Joka tapauksessa, tuli tuosta pikku kaunottaresta millainen tahansa, on se kuitenkin minulle ihan yhtä rakas. Onhan tämä emätammakin sellainen epeli, että hermohan siihen menisi ellen siitä niin kovin tykkäisi.

14.01.2015 Yhteenkoontia ratsukoulutuksesta
Chiaran kanssa ollaan varovasti aloiteltu ratsukoulutusta: alkuun tamman selässä ollaan käyty ihan vaan istumassa, siitä ollaan sitten siirrytty pikkuhiljaa käyntiin, ja helppoihin tehtäviin niin että joku taluttaa tammaa vierellä. Myös ravia ja laukkaa on kokeiltu hieman, ja tamman tasapaino on tuntunut kehittyvän hienosti. Koska Chiara on nyt juuri ja juuri täysikasvuinen, on sen kanssa vasta viime päivinä aloitettu ihan kunnolla ratsastamaan. Melko hyvin tamma on tuntunut ottavan haasteet vastaan, ja siinä tuntuu olevan jopa vähän turhankin paljon innokkuutta. Varsinkin ensimmäinen kerta ilman taluttajaa oli mielenkiintoinen, kun tammalla olisi ollut kiire joka paikkaan. Pidätteet ovatkin sellainen juttu, minkä kanssa meillä on vielä paljon oppitunteja edessä. Muutenkin tamman kuuliaisuutta on syytä yrittää parantaa ihan hetinyt, jotta uusien asioiden oppiminen olisi muillekin kuin tammalle itselleen mukavaa.

Chiara tosiaan tykkää oppia uutta, mutta ratsastajan kantilta harjoitukset eivät tunnu aina menevän kaikkein miellyttävimmällä tavalla. Tamma kun on niin mahdottoman reipas ja innokas, ja hoitaa asiat melko hutiloiden. Chiara meinaa olla ratsuna vielä liian suuripiirteinen ja jäykkä, mutta harjoittelun myötä siitäkin luulisi löytyvän se pyöreys ja pehmeys, mitä siltä yritämme koko ajan hakea. Liikkeet tammalla ovat onneksi luonnostaan melko suuret ja näyttävät, niitäkin pitää kuitenkin hioa ajan kanssa. Sanoisin kuitenkin Chiaran olevan oikea mallioppilas, ja tamman oma oppimisenhalu edesauttaa hyvin edistymään sille asettamallemme tavoitetasolle. Toivottavasti joskus näkisimmekin Chiaran menestyvän kouluradoilla niin kuin sen upea isä aikanaan.

Tämä on virtuaalitalli/virtuaalihevonen. Kaikki sivuilla esiintyvä on vain mielikuvituksen tuotetta.
This is a SIM game stable/SIM game horse. Everything on this page is just imagination and has nothing to do with real life.
Kaikki materiaali © VRL-12909 ellei toisin mainita.
Kansikuva © Simon Wackerle
Sivun kuvat © pidä hiirtä kuvan päällä.
Katso täältä tarkempaa tietoa copymerkinnöistämme.
VRL
ARJ | ARJL
ARJ Blogi
Tacin virtuaaliblogi
Tykkää meistä ♡