Joyance

Jack Daniels F

Jack Daniels F
VH14-021-0429
trakehner, ori
s.11.2.2014 16v

168cm, mustanruunikko
estepainote, VaB/150cm

kasvattanut Faconde
omistaa VRL-12909

KTK-II, ERJ-I
ERJ-I palkittu 30.07.2017
8 + 40 + 25 + 20 + 15 = 108p.

KTK-II palkittu 20.10.2017
17 + 18 + 17 + 18 = 70p.

Luonne

Viski on niin hyvää, ai että. Ja sitten kun minulle tarjotaan varsaa joka on nimetty tunnetun viskimerkin mukaan, on se pakko saada. Onhan alkoholihevoset aina niin kivan kuuloisia, että niistäkin on Valiantissa (*krhm*, siis Joyancessa) useita eri nimiteemoja. Nimi tällä orilla on tosi kiva, eikä Taneliksi kotoisasti nimetyn herrasmiehen muissakaan ominaisuuksissa toki ole mitään virheitä. Tämä hyvin uljas ja komea herrasmies kun onkin luonteeltaan niin uskomattoman herttainen ja rauhallinen tapaus. Ori on suorastaan rauhaa rakastava luonnonlapsi, joka tykkää kieriä mudassa ja juosta laitumella vapaana. Itse henkilökohtaisesti pidän Tanelista todella paljon, niin nimen, ulkomuodon kuin sen luonteenkin takia. Joissain tapauksissa kuten kisatilanteessa Tanelin vähän ehkä ujohkonpuoleinen luonto on joskus kuitenkin haitaksi, sillä sitä tsäpäkkyyttä orista näyttää joskus yleisestä reippaudesta huolimatta puuttuvan. Mutta mehän rakastetaan tätä herraa juuri sellaisena kuin se on, eikös vaan?

Hoidettaessa Taneli muuttuu ihan pikkulapseksi ja alkaa roveltamaan kaikkea mistä vain saa otteen. Kaiken irtaimiston se heittelee pitkin poikin karsinan alusia ja kuopaisee vielä kaviolla jotta se varmasti hautautuisi puruihin ja likaantuisi. Vesi- ja ruokakippoja se ei saa onneksi kaadettua, ne kun on pultattu jämäkästi kiinni karsinan seinään, jota ori tykkää nakerrella jos ei ole muuta tekemistä. Tanelille kannattaakin järjestää koko ajan jotain tekemistä, ja vapaapäivinäkin täytyy pitää huolta että se todellakin pääsee liikkumaan tarhassa. Muuten se on seuraavana päivänä kuin viritetty aikapommi joka vain odottaa laukeamishetkeään. Varustus sujuu hyvin, vaikka Taneli yrittääkin usein kokeilla hampaillaan kaikkia remeleitä mihin vain ylettää. Kuolaimet se ottaa suuhun mielellään, jos siinä samalla voisi vaikka salakavalasti haukata palasen suitsien nahkaremmeistä. Vaikka ori tuntuukin toimivan hyvin pitkälti suunsa varassa, ei sillä (ainakaan vielä) ole onneksemme ilmennyt mitään pahaa näykkimisongelmaa. Mieltään Taneli osoittaakin mieluummin pystyyn hyppimällä ja loikkimalla kuin mikäkin pikkuvarsa joka se tuntuu välillä vieläkin olevan.

Ratsuna taneli on hyvin hyvin reipas, mutta tottelee loputtomasta innokkuudestaan huolimatta nätisti ratsastajan antamia apuja. Taneli oppii mielellään uutta, ja jollei sen geeneissä olisi kulkenut ne uskomattomat hyppylahjat, olisi orille selvästi käynyt lajiksi myös kouluratsastus. Se kun jopa nauttii kaikesta vähän haasteellisemmasta, ja oikein innostuu kun tajuaa nyt hiffaavansa jonkun uuden jutun. Vaikka Taneli vaikuttaakin oikein pätevältä hevoselta, on siinäkin se vähän herkempi puoli. Ori on hyvin herkkä avuille, ja raippaa sillä ei saa käyttää muuten kuin tarpeen vaatiessa. Varsinkin kisaradoilla Taneli saattaa käydä jopa hieman ujoksi, ja tarvitsee silloin täyden tuen ratsastajaltaan. Oria pitääkin vähän patistella eteenpäin, sillä virheettömästä hyppytekniikasta huolimatta voi rata mennä päin seiniä hidastelun ja turhan jahkailun takia. Kuljetusten kanssa ei yleensä ilmene ongelmia, kunhan oria osaa hieman rauhoitella ennen koppiin lastaamista. Yleisesti Taneli onkin oikein hieno hevonen, joka vain tarvitsee joissain tilanteissa vähän lisätukea.

Suku

i. Ernesto Guevara Lime
YLA2, ERJ-I
ii. Mr. Ex
ERJ-I
iii. Mr. Freckle evm
iie. Lullabu Dashes evm
ie. Chimera II iei. Newer Again evm
iee. Gellorna A evm
e. Jarina F
YLA2, ERJ-I
ei. Simply Sensational
YLA2, ERJ-II
eii. Mouse's House evm
eie. Gambit Spring evm
ee. VIR MVA Ch Jaylyn D
KTK-II, ERJ-II
eei. Tiecho Brin evm
eee. Manoma Dula evm

Isälinja: Ernesto Guevara Lime - Mr. Ex
Emälinja: Jarina F - Jaylyn D

Jälkeläiset

18.11.2014 fwb-t. Valiant Irish Coffee e.Valiant Texas Rose
23.12.2014 fwb-o. Valiant Crown Royal e.Valiant Donauwelle
03.11.2015 fwb-o. Jackpot Snilli e.Zellektra LAC
30.05.2017 trak-o. Robbie Burns e.Radioactive Rain
05.06.2017 swb-o. Jameson Joy e.Sokerikuun Jala
17.01.2018 kwpn-o. Tattoos & Tequila STC e.Dirty Blonde STC
10.02.2019 fwb-t. Joy's Vintage Bourbon e.Echatere Joy

Kilpailutulokset

Taneli kisaa vain porrastetuissa, ajan tasalla olevat ominaisuuspisteet näet orin VRL-profiilista.

Näyttelytulokset

16.09.2017 Everholt Estate, irtoSert (Päätuomari: Lissu T.)

Päiväkirja ja valmennukset

14.3.2017 Loskasään touhuja

Mitään en inhoa niin paljon kuin Suomen talvea! Tai no onhan se ihan kiva mutta kun paleltaa, teki sitten mitä hyvänsä. Ja kun suuri musta ei meinaa aamupäivästä antaa tarhasta kiinni, ja vielä riimunvarressa ollessaan tempaisee päätään niin että pienikokoinen omistaja on naamallaan tarhan mutaisessa loska-altaassa, ei ketutuksella ole rajaa. Onneksi Taneli noin muuten on ihan kiltti, kunhan vaarilla pitää aina olla jotain metkuja takataskussaan noin niin kuin tylsän mielen virkeänä pitämiseksi. Tarhasta taluttelin orinmokoman karsinaansa, riisuin siltä loimen ja kipitin taukotiloihin vaatteiden vaihtoon.

Taneli odotti kiltisti karsinassa, rouskutellen pahnojen seasta löytyneitä aamuheiniensä jämiä, kun minä olin uusimassa litimärkää vaateparttani. Ori tuntui ottavan tilanteen aika leppoisasti, vaikka ihmettelikin vähän että miksi tänne sisälle piti tulla näin päivän parhaana hetkenä. Harjailin herran huolellisesti, ja putsasin kavioista ja vuohisista kauheat loskapaakut. Sitten vain juoksutusvermeet niskaan ja ulkokentälle.

Nätisti ori ravaili liinan päässä, höristen tyytyväisenä kun sai jotain äksöniä muuten melko tylsähköön päiväänsä. Laukkakin näytti maittavan, ja siitäkös muutama ilonpukki heitettiinkin. Katselin Tanelia hymyillen, olihan se kiva kun pappa loikkelehti kuin nuori varsa. Laitoin orin kulkemaan kaikkia kolmea askellajia molemmissa suunnissa liinan päässä, ja otin sen sitten lyhyemmälle talutukseen. Kävelimme tallipihan ympäri niin, että Taneli oli yhä liinassa ja kulki useamman metrin päässä minusta. Niin kiltti ja rauhallinen se on, vaikka juoksutuksessa vähän innostuikin. Liikutushetken päätteeksi vein orin loimituksen kautta tarhaan, jossa se pääsi odottelemaan pian saapuvia päiväheiniään.

27.2.2017 Vielä me ollaan vauhdissa

Vaikka Taneli jo vanha ja arvokas, ehkä vähän kulunut herrasmies onkin, riittää meillä silti vauhtia vaikka muille jakaa. Koska en ollut vielä valmis luopumaan tästä orista silloin kun Valiant Warmbloodsin kuoppasin, sai tummanpuhuva viskitraksuni tulla Joyanceen vähän kuin uutta elämää aloittamaan. Kisathan oli käyty jo kauan ennen Valiantin tuhoa, joten jalostusoriksihan Taneli minulle vain jäi. Jospa sille saataisiinkin teetettyä muutama varsa näin uudessa kodissa, kun kolme entistä muksua sillä vasta on. Vähän kyllä hävettää, miten vähän olen näin kivaa oria käyttänyt, sen kun sallisi näkyvän suvuissa vielä pitkään. Jospa yksi kotiinjäävä varsa molemmista sukupuolista olisi tälle herralle riittävä "vakuutus", tai sitten minä taas hurjiinnun ja ennen kesää tallissa juoksentelee kymmenen Pikku-Tanelia, joista yhdestäkään en raaski luopua mistään hinnasta...

12.1.2015 Pakkaspäivän puuhailuja

Kisaeläkkeelle jo aikoja sitten jäänyt Taneli on saanut tarhailla joka päivä vähintään pari tuntia, muutaman kerran viikossa sille sitten keksitään jotain vähän erikoisempaa tekemistä kuten vaativia koulutreenejä taikka laukkapyrähdyksiä lähimaastoon. Viime viikkoina pakkanen oli jäädyttänyt koko lähiseudun, ja navakkana katonrajassa viuhuva, lunta ympäriinsä lennättävä tuuli teki ulkona liikkumisesta erittäin epämukavaa. Siksi pysyimmekin Tanelin kanssa tänään ihan vaan sisätiloissa. Oria oltiin juoksutettu aamulla vapaana maneesissa, joten sen tämänpäiväinen liikunnantarve oli jo täytetty. Ajattelinkin puunailla oriherraa hieman ennen kuin veisin sen tarhailemaan vähän illemmalla. Ruunikko katseli minua ihmeissään, kun raahasin sen harjapakin karsinaan ja toin samalla mukanani sakset ynnä muita tarvikkeita. Aloitin orin siistimisen harjaamalla sen läpikotaisin, sen jälkeen setvin sen harjan ja otin sakset käteeni. Normaalisti arkiseen harjanleikkuuseen tottunut Taneli näytti vähän epäröivältä kun aloin kliksuttelemaan saksia sen niskassa. Viimeksi orin harja oltiin leikattu kuukausia sitten, sitä kun ei kisauran päätteeksi ole tarvinnut pitää niin siistin lyhyenä. Siksi Taneli olikin mahdollisesti hieman hermostuneen oloinen alkuun, rauhoittuen kuitenkin melko pian. Sainkin leikattua sekä harjan että hännän hieman siistimmän näköisiksi, sen jälkeen letitin vielä hännän ja vein sakset pois. Viime silaukseksi levitin orin karvaan hieman kiillottajaa ja tein pepun päälle shakkituudut. Kylläpä siitä tuli komea, tallimestarimmekin ihasteli tuota tummaa herrasmiestä ohikulkiessaan. Haikeana loimitin orin ja jätin sen karsinaansa siksi aikaa kun jakaisin tammatalliin päiväheinät. Tanelillakin alkoi jo olla ikää, joten kovin montaa vuotta ei tuon kanssa enää tulisi vietettyä. Se oli vissi ja varma, päätin kuitenkin karkoittaa kaikki ikävät ajatukset mielestäni ja suunnitella jo tulevaa. Mitä jos Tanelille hankittaisiin vielä jälkikasvua muutaman varsan verran, ainakin niin että siitä jäisi yksi tammajälkeläinen omaan talliin...

Estevalmennus 13.4.2014, valmentajana Marikki Peltola (omistajan alter-ego)

Taci ja Taneli olivat tänään ensimmäistä kertaa valmennuksessani, vaikka ratsukko muuten olikin minulle tuttuakin tutumpi. Kisauransa vasta vähän aikaa sitten aloittanut, reipas mutta vähän vielä ujonpuoleinen ori kulki jo verryttelyssä vauhdikkaasti, ja Taci istui sen selässä rennosti, tunnustellen vähän kuinka ratsu kuuntelee apuja. Maneesiin oli kasattu valmiiksi muutama helpohko este, joiden joukossa oli myös erikoisesteitä, jotka kuulema oli tällä hetkellä Tanelin heikko kohta. Ori oli kuulema kieltänyt muutamaan otteeseen viime harjoitusten aikana vihreänkeltaisella, kukkakuvioisella muurintapaisella, jonka olinkin nyt varta vasten sisällyttänyt valmennuksessa harjoiteltavaan rataan.

Ratsukko sai tehdä vielä muutamia hyppyjä itsenäisesti polvenkorkuisilla esteillä, kunnes ajattelin molempien olevan tarpeeksi vertyneitä kokeilemaan hyppyjä lähempänä heidän omaa tasoaan. Taneli hyppäsi siististi, mutta tuntui pälyilevän juurikin sitä pahaista kukkakuvioista estettä, jolle käskinkin ratsukon tulla nyt erittäin reippaasti. Tacin käskin laittaa oria ihan kunnolla eteenpäin, ja olevan valmis hyppyyn vaikka ori miten epäröisi. Ennen sitä heidän olisi tultava hieman kaartaen parin tavan pystyesteen yli, joten ori saikin vähän rohkaisua muista esteistä ennen tuota hirveää, maneesimörköjen asuinpaikkana toimivaa kukkakuvuoista vanerimuuria. Lähestyminen sujui hyvin, sitten ori jarrutti komeasti (oli muuten hieno sliding stop). Taci jo huojahti orin kaulalle, mutta sitten tuo tumma arkajalka päätti kuitenkin hypätä, ja teki sellaisen loikan että ratsastaja pysyi nipin napin kyydissä.

Kun ratsukko sai itsensä taas koottua, mentiin vähän aikaa ihan muita esteitä, sitten taas kukkamuuria, jota korotin pikkuhiljaa puomeilla. Nyt Taneli alkoi jo hypätä vähän rennommin, ja kun ratsukko sai valmennuksen lopuksi suorittaa kokonaisen ratakokonaisuuden, ei ori epäröinyt yhtään hypyissä. Muutaman lisävalmennuksen jälkeen uskoisinkin Tanelin lopettavan ylimääräisen esteiden pälyilyn, kunhan se saisi tarpeeksi tukea ratsastajaltaan ja kehittyisi noin niinkuin myös iänkin myötä itsevarmemmaksi. Loppupeleissä tämän päivän valmennus sujuikin siis hyvin, näillä eväillä tämä ratsukko pääsisi vielä pitkälle.

Tämä on virtuaalitalli | virtuaalihevonen. Sivuilla olevalla materiaalilla ei ole mitään tekemistä kuvissa esiintyvien eläinten kanssa.
Kaikki materiaali © Taciturn VRL-12909 ellei toisin mainita.
Kkuvien copyt näet pitämällä hiirtä kuvan päällä.
Päivitetty viimeksi 23.3.2019